Om os

NOVO Quartet

NOVO Quartets rejse begyndte i 2018 med tre barndomsvenner og en polsk bratschist – en dobbeltgænger til andenviolinisten. I starten kunne den unge kvartet ikke engang blive enige om et navn, så arrangøren af deres første koncert døbte dem “NOVO” – fordi de var nye. Seks år senere føler de sig stadig som i begyndelsen af deres rejse. Ikke på grund af manglende erfaring, men fordi de altid udforsker, holder dørene åbne og lader nysgerrigheden føre an.

Den nysgerrighed har bragt dem langt. Med omkring 75 koncerter om året har de optrådt på verdensklasse-scener som Wigmore Hall og Victoria Hall. Men de opsøger også kontraster – som da de spillede på en drengeskole i Kenya og oplevede, hvordan musik bringer glæde, selv hvor klassiske koncerter er en sjældenhed. Deres outreach-turnéer har ført dem til Kenya, Grønland, Svalbard og Colombia. De har haft fornøjelsen af at optræde sammen med Quatuor Modigliani, Danish String Quartet, Per Tengstrand og Alexander Lonquich, samt kastet sig ud i samarbejder på tværs af genrer, med folkemusik trioen Dreamers’ Circus og jazzduoen Bremer/McCoy.

NOVO Quartets bedrifter inkluderer toppriser ved konkurrencerne i Genève, Heidelberg, Carl Nielsen og Trondheim. Senest er de blevet udvalgt som BBC New Generation Artists 2025-27 – en vigtig milepæl, der styrker deres voksende engagement i Storbritannien. De er desuden en del af Den Unge Kunstneriske Elite 2024–26, udnævnt af Statens Kunstfond, hvilket de ser som essentielt brændstof til kvartetmotoren.

Ud over musikken har samarbejder med brands som UNIQLO og Shaping New Tomorrow hjulpet dem med at nå nye publikummer – for det betyder noget at se skarpe ud på scenen, men lige så meget at tænke kreativt i deres formidling.

Men intet af dette betyder noget uden deres stærke bånd. Med tiden er kvartetten blevet en lille familie, bygget på respekt, omsorg og humor. Denne filosofi inspirerede dem til at skabe deres egen festival, ACROSS, hvor de udelukkende inviterer allerede etablerede ensembler. Her handler det om at fejre kammermusikkens ånd – en vision, de brænder for at realisere.

KAYA Kato Møller

violin

Kaya er en super woman med mange talenter. Hun arbejder hele tiden og det er svært at tro, at hun kun har 24 timer på en dag. Selvom hendes kalender er fyldt med øvning og arbejde, så formår hun stadig at have tid til at se alle sine venner (både nye og gamle) for at høre, hvordan de har det. Hun tænker altid på andre før end sig selv!
Der er dog mange interessante facts om Kaya – hun sidder aldrig normalt på en stol(det er måske grunden til, at vi står op som kvartet..). Hun skræmmes helt utroligt let og det udnytter Nikolai dagligt med hyppige choks…
Et talent mere, er hendes måde at sove på i offentlig transport. Hun er altid godt krøllet sammen på sædet(ikke en normal sidde-position) og hendes hovede svinger rundt, som om hun er en disco DJ – eller også kunne hun drømme om en karruseltur! Hun vågner forresten aldrig af dette..

Kaya er derudover halvt japansk, hvilket gør, at hun kan flydende japansk, både skriftligt og sprogligt! Det synes vi er sejt. Hun er også kontaktpersonen og koordinatoren i kvartetten, så de sidste 6år har hun haft styr på NOVOs email og haft kontakt med koncertstederne. Til sidst, så er hun en sand æstetiker på de sociale medier, takket være en omsorg for hver eneste detalje. Så ja, der er mange ting hun kan..

Men en af de aller største goder af at være Kayas ven/veninde, er hendes google maps skills.
I en fremmed by, bevæbnet med Google Maps, er Kaya ofte den, der guider os til forskellige destinationer. Takket være hendes mange pin’ede restauranter på Google Maps spiser vi ofte godt, hvor end vi går hen.

Tip: Hvis du vil være venner med Kaya, så sørg for aldrig at vise hende billeder af mariehøns eller sommerfugle. Det er overraskende nok hendes største frygt.

Kaya spiller på en J. Guadagnini fra 1800, venligst udlånt af Augustinus Fonden.

NIKOLAI Vasili Nedergaard

violin

Nikolai er den mest højlydte i kvartetten – når der ikke er en mikrofon tilgængelig på koncertstedet, giver vi som regel spotlightet til Nikolai, hvis kraftige stemme sikrer, at publikum ikke går glip af vores introduktion til den kommende optræden.

Som det yngste medlem af ensemblet elsker Nikolai at drille de ældre, præcis som en lillebror ville gøre. Hvis vi efterlader øvelokalet uden opsyn, kan vi være sikre på, at Nikolai har gemt nogle af vores ting, hvilket tvinger os ud i en omgang “varmere og koldere” for at finde det igen. Og hvis man beder ham om en serviet, får man tolv – og han stopper ikke der.
Hans barnlige sjæl skinner også igennem på andre måder: han elsker og samler på Pokémon-legetøj. Faktisk alt, der har med Pokémon at gøre – hvilket gør ham til den nemmeste person at købe gaver til.

Nikolai mener, at han bor i udkants-København, fordi han skal cykle hele 25 minutter til vores prøver. Han er måske ikke gruppens største sportsmand, men han kompenserer ved at være kvartettens officielle koreograf, hvor han improviserer mærkelige dansetrin ind i de mest groovy øjeblikke af vores prøver.

Om morgenen er Nikolai en gnaven type. Men hans humør bliver lysere, jo mørkere det bliver udenfor. Hvis nogen spørger, om nogen vil drikke en øl, kan du være 99,8% sikker på, at Nikolai vil sige ja. De 0,2% chance for et ‘nej’ er, hvis han er nået til et spændende punkt i sit Lego-byggeprojekt, som han har set frem til hele dagen. Ikke kun under Lego-projektet er Nikolai en hårdtarbejdende håndværker, men også i arbejdet med kvartetten. Gennem årene har han virkelig omfavnet rollen som mellemstemmen – han ved, hvornår han skal ”blende”, hvornår han skal træde i forgrunden, og hvornår han skal ”snyde”. En væsentlig kvalitet for at agere som limen i ensemblet!

Nikolai spiller på en violin af David Tecchler fra 1706, venligst udlånt af Augustinus Fonden.

DANIEL Śledziński

bratsch

For at finde Daniel i det fri, bør du enten spotte hans neonfarvede sokker eller lytte efter hans delfinlignende latter – den kan høres på imponerende lang afstand.

Som musiker er Daniel ekstremt opmærksom på hver eneste detalje og farvespektrum; han bruger sandsynligvis halvdelen af dagen på at analysere forskellige typer af vibrato og lyd – og selvfølgelig sætte sit helt eget præg på det. Denne passion deler han fuldt ud med sine kvartetkammerater.

Daniel er en morsom fyr med en strålende komisk timing; han overgår på alle måder alle med sit vilde brug af hashtags under sine Instagram-opslag – #danielsledzinskiersjov. Selv efter 7 års forståelse af Daniels humor er han stadig ikke i stand til at nyde en bratsch-joke – hvilket kan være en af mange universelle bratschisters udfordringer.

Noget, der virkelig adskiller Daniel fra mange andre bratschister – og som er en gave for os i kvartetten – er, at han går all in, når han har en solo. Han holder sig ikke tilbage, hverken med dynamik eller sit udtryksfulde vibrato, når han træder i forgrunden – en af hans største styrker.

Efter at have brugt al sin energi på soloerne har han til gengæld brug for at lade op i pauserne. Og her kommer hans særlige talent til sin ret: Daniel kan sove hvor som helst og når som helst. Han nyder en god lur i løbet af dagen og kan stadig sove 12 timer om natten.

I sin fritid kan du sandsynligvis finde Daniel med sit fantastiske kamera tage billeder eller komplimentere sine venner ved at fortælle dem, hvor smukke de er. Han er en omsorgsfuld person, der altid har blik for dem omkring sig.

Daniel spiller på en bratsch af Noémie Viaud fra 2021, venligst udlånt af Augustinus Fonden.

SIGNE Ebstrup Bitsch

cello

Signe er ikke kun en vidunderlig cellist, men også en naturligt begavet amatørbratschist. Ethvert nyt instrument kommer let til hende – ligesom sport og mad. Hun er også grundlægger af NOVO’s karaktersystem, en skala fra 0 til VANVITTIG, som primært bruges til at bedømme spiseoplevelser på vores rejser.

I sin fritid holder hun af at gå ture, motionere og læse – det at se film er i hvert fald ikke en af hendes spidskompetencer. De film, hun har set uden at falde i søvn, kan tælles på én hånd. Hun kan simpelthen ikke holde sig vågen.

En verdensmester i cykling med celloen på ryggen, er Signe også den, der tager kampen med flyselskaberne, når der skal bestilles en ekstra billet til celloen. På den måde har hun fået et utal af “venner” i kundeserviceafdelinger verden over. Signes navn volder dog ofte problemer for ikke-danskere. Det er én ting, hvordan det skal udtales, men noget helt andet er, når hun bestiller flybilletter. Nu kan hun i det mindste det fonetiske alfabet udenad:

– S like Sierra
– I like India
– G like Golf
– N like November
– E like Echo

Signe kommer altid til tiden. Faktisk er det bekymrende, hvis hun ikke er der ét minut over tid – så går vi andre i panik. Det ved hun nu, og derfor får vi altid en beroligende besked: “I’m gonna be 2 min late, don’t get worried.”

Det, der adskiller Signes cellospil, er hendes uundgåelige elegance. Gennem årene har hun udviklet en kraftfuld, diva-lignende cellostemme, der skaber fundamentet for kvartettens lyd.

Signe spiller på en moderne cello af Wojchiech Topa, som hun selv ejer.